Как работи?

russian_flag english_flag netherland_flag

Накратко:

 • отоплявате дома си с 50% до 80% по-малко дърва
 • отходни газове почти изцяло от водни пари и CO2 (малко пушек в началото)
 • не задръства със сажди комина и кюнците
 • може да се използва и без зидан комин.

Подробно:

Това е може би най-чистият и достъпен метод за отопление на дома.
Някои хора успяват да се отопляват, горейки основно сухите клони, които събират от дърветата в двора си. И те горят толкова чисто, че съседите не разбират, че се отоплявате с печка на дърва

Когато за пръв път чух за ракетната печка си помислих „ Що за глупост?”
Просто не повярвах. Дори дългото търсене и четене в интернет не бяха убедителни.
Огънят гори настрани? Няма пушек? Ако обичайната печка на дърва има 75% ефективност не означава ли това, че можеш да спестиш максимум 25%? И как така имаш отверстие директно над огъня без да опушваш цялата къща? Бях скептично настроен.

И тогава я видях в действие. Огънят наистина гореше настрани. Кюнците бяха чисти и с почти стайна температура преди комина. Не се връщаше пушек в стаята, защото горивната камера със сила засмукваше въздух от стаята. И стаята беше топла, дори часове, след като печката беше загаснала, заради загрятата глинена пейка, през която минаваха част от кюнците.

Как по-точно работи:

Дърветата стоят изправени. Само долният им край гори. Огънят гори настрани/ навътре. Заради добрата термоизолация на горивната камера, тя се нагрява наистина силно (600-800 С).  Благодарение на това се образува силен конвекционен поток. Когато нагорещеният газ достигне металния корпус на печката, отдава по-голяма част от топлината си и рязко се охлажда, което го кара да се свие. Това довежда до понижаване на налягането след горивната камера, карайки печката да засмуква още по-силно въздух през отвора на горивната камера, създавайки собствена тяга и специфичен звук при работа. От там и названието и ракетна печка.

Истинският трик на тази печка става във „вътрешния комин“ на горивната камера. Собствената тяга заставя постоянен поток от стаята да навлиза през отвора на горивната камера, увличайки огъня и пушека настрани/навътре в печката. Там е и мястото, в което, поради огромната температура, се извършва вторичното изгаряне на пушека и дървесната газ (отделяни при първичното изгаряне) и на 90% изчезват през комина при обичайните печки и камини.

rocket-mass-heater-animation

На картинката е по-добре изобразено какво се случва в горивната камера. Удряйки се в нажежените стени на „вътрешният комин“, пушекът и дървесната газ изгарят и остава 99% водна пара и СО2, които обтичайки металния корпус отвътре, излизат през кюнеца.

Ракетна печка срещу обичайна печка:

Най-често хората питат „Как е възможно да е в пъти по-ефикасна? Как може да отопляваш едно и също помещение с два до пет пъти по-малко дърва? Това не означава ли, че е 200%-500% по-ефективна?”

Има два начина да отговорим на тези въпроси

 1. Измервайки температурата и количеството пушек, които напускат през комина, на обичайната печка на дърва и сравнявайки го с тези на ракетната печка, се установява, че много повече топлина остава вътре в дома при „Ракетата“.

 

 1. И така да пресметнем:
 • Ефективност от 75 % на обичайната печка е максимално измерената в идеални условия, без да се отчитат загубите през комина. Това, което излита през комина обаче, е около 14%-16%, което веднага снижава ефективността на около 60%.
 • Ефективността от 75% е максимално измерената в идеални условия. Това, което добива един опитен потребител обаче, е по-скоро някъде около 35%. Използвайки мокри или сурови дървета, притваряйки вратичката „за по-бавно горене“, вече падаме и до 5% и по-малко при печка със 75% ефективност . Това оставя много място за подобрения. „Ракетата“ от своя страна няма приспособление за регулиране на въздушния поток за бавно и неефективно горене. Дори неопитен потребител ще има около 90% ефективно изгаряне всеки път.
 • Друг въпрос е образуваният креозот, образуван в периодите с неефективно горене при намаляването на въздушния поток.  Креозотът се натрупва в комина и предизвиква случайни възпламенявания в него. При „Ракетата“, ролята на комин играе „вътрешният комин“ на горивната камера, в което винаги тече пълно и контролирано изгаряне.
 • Ефикасно топлоотдаване. В обикновените печки пътят на нажежените изходни газове е нищожен. На практика те излизат ведната от печката и преминават в кюнците. Кюнците се подбират да са максимално прави и с минимален брой завой с цел да се избегне намаляване на тягата. Потокът на изходящият газ е с предимно ламинарен характер и това намалява способността му да отдава топлината си. В Ракетната Печка изходящ газ има многократно удължен път. Обтича целия корпус с площ около 1,5 квадратни метра. Поради сложната траектория който изминава завивайки под прав ъгъл 3 пъти потокът на газа има силно турболентен характер. Това повишава потлоотдаването неколкократно. За това и в Ракетната Печка разликата в температурата между горивната камера и изхода достига до 10-12 пъти докато в обичайната печка 2-4 пъти.
Advertisements

24 мнения за “Как работи?

 1. Най-ефективния начин за отопление , учудващо малко оставаща пепел след горенето на дървата , . Когато видях как работи и колко топлина задържа в стаята стана ясно, че всеки друг метод на отопление с дърва е леко казано смешен и нерентабилен.

  Like

 2. Адмирации ! Нека има повече щастливи – добре затоплени хора в България, и не само 🙂

  Like

  1. Съгласен съм.

   От друга страна ако разглеждате печката не като единична цена, а като дългосрочна инвестиция (каквато всъщност е) можете да пресметнете за 10 години какво се получава. Ако горите 15 кубика на сезон (средно БГ семейство) излиза 200лв за печка + 150 кубика х 60 лв. средно = 9200лв. Ракетна печка: 680 лв + 5 кубика сезонно = 3680 лв.
   Няма да включваме разходите по цепенето и пренасянето на разликата от 100 кубика дърва.
   Също така няма да коментирам и ралзиката в емисиите която е 120 пъти.
   В България емисиите за година от нискоефективно битово отопление е над 40%. Повече от колкото цялата индустрия и целия транспорт. Емисиите са и една от причините България да бъде дадена на съд за наднормени емисии, което е причината да плашат със забрана на въглищата и дървата и от части да вдигат цената на винетките.

   Ама кво ти пука!

   Liked by 1 person

   1. Рекламата си е реклама, но е хубаво да е подкрепена с обективни факти 🙂 Не знам кое „средно Бг семейство“ гори по 15 кубика дърва на сезон. Къде мога да погледна тази статистика? Също не мога да си представя как тази печка гори 5 куб/сезон, при условие, че трябва да се зарежда на всеки 55 минути в най-добрия случай? За „щатния огняр“ да не говорим …

    Like

   2. Господим Кавалерос. Обективно сте прав от това което сте видяли и прочели в интернет. Печката не става, грозна е, харчи много, трябва постоянно да се зарежда и производителите лъжат. Благодаря за вниманието.

    Like

   3. Дайте данни като я сравнявате с пелетна печка като КПД и вредни емисии, то сравнението със стари и нискоефективни печки лесно става… Ще бъдат ли вашите печки на пазара когато се наложи забрана от ЕС да се горят дърва и въглища? Не се заяждам, просто бъдете малко по обективни, не само gif анимации.

    Like

   4. Давам ти данните на нашата печка. КПД 89.3 %, СО 0.0239 %
    Ще бъдат на пазара да. Ако хората ги искат и купуват разбира се.
    Ще направим и сравнение с пелетни камини. Идеята е добра, Благодаря.

    Like

 3. Честно казано горя 3 тона мокри дърва на година и съм си много доволен от традиционната си печка тип камина, Ида не забравя като и сложа един голям чукан и я удуша държи 8-10 часа.

  Like

  1. Разбира се. Вас не ви касае замърсяването което създавате, което се равнява на замърсяването на около 300 ракетни печки. Горенето особено на мокри дърва в неефективни печки е основната причина България да бъде осъдена за емисии. Увеличаването на респираторните заболявания през зимния период с 300% също няма да коментирам от какво са.Ракетните печки определено, не са за всеки. Човек трябва да има съзнанието, за да я използва.

   Liked by 1 person

   1. ЦЕНАТА ОПРЕДЕЛЯ БОРБАТА С ЕДНО ЛЕВЧЕ С КЛИМАТИК СЕ ТОПЛЯ ДЕНОНОЩИЕ НОНСТОП И СЪМ ДОВОЛЕН С ТАЗИ ПЕЧКА КОЛКО ПО ЕВТЕНО ЩЕ МИ ИЗЛЕЗЕ КАКВА Е ОФЕРТАТА

    Like

   2. Съвременните климатици са икономични и удобни спор няма. С тази печка няма голяма разлика в икономията. Аз се топля със 100 лева на зима с нашата печка. Аз лично предпочитам да разчитам на брадвата си от колкото на ЧЕЗ. Тая зима сума ти хора останаха без ток за колко време в най-студените дни. Аз такова не бих си причинил. Жив, открит огън за духалка не заменям е другият ми мотив.

    Like

  1. Господин Джони. Габаритите на печката ги има описани на главната страница под всеки модел. Нямам представа за какви детайли питате. Под подробности до Чикаго, навярно имате предвид цена за доставка. Доставката до САЩ е около 550 долара.

   Like

 4. Пиша като човек който вече един месец ползва печка Гамера и който има мнение за плюсовете,и минусите на тази печка.Мисля,че критиката е нещо нормално още повече когато е добронамерена и когато става въпрос за един не лек бизнес .За съжаление двамата ентусиасти не са уцелили нито времето,нито мястото,нито хората,но така или иначе им свалям шапка,че са набрали кураж и са захапали идеята,която действително си заслужава.Не съм им рекламно лице,нито имам някаква далавера от тях,нещо повече,дори се поскарахме малко,естественно за глупости .Купих печката ,защото сутрин когато изляза навън,се задушавам от всевъзможни миризми,смърди на какво ли не-на въглища,на пластмаса,на гума,на всичко което може да гори.Аз надали ще реша проблема на София,още повече на щата в който живея-кв.Левски,който граничи с онези,мургавите дето след някоя и друга година ще ни превземат,но ………..само от моя комин излиза бяла чиста пара.От друга страна мога с часове да я гледам как гори и как излита,звука е неописуем,грейката също и ако кажа,че горя само дърва,ще ви излъжа,всичко което е от дърво минава през нея.И още нещо, най-важното за мен-вече нямам страх,че ще ми се запали комина и къщата,защото колкото и да не е за вярване,печката колкото и да е гореща,на 1 м. не можеш да стоиш до нея,а кюнците са само леко топли.Този страх да не се запаля винаги ме е държал в напрежение.От години.За това колко гори,не мога да кажа точно,но определено много по-малко от всички предишни.Не искам да я хваля повече,защото не си падам много по тази част,но определено тази печка е друга бира,нещо съвсем различно,казвам го като човек,който вече разбира от печки и който е минал през много други и който може да си позволи да има мнение .Има един кусур,формата.Това е моето мнение и моята препоръка ,и мисля,че ако стане квадратна и се пипне още малко тук,там,ще изглежда много по-добре.
  Успех момчета и не се отказвайте!

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s